Een skilift, help!
14 november 2023
Er is geen wintersporter die zich niet soms, regelmatig of vaak ergert aan een skilift. Of beter gezegd, aan de gebruiker van een skilift. Jij en ik dus! Waarom is dat? Dat komt omdat je met andere mensen te maken hebt en niet iedereen is zo behendig als jij… toch?
Of ben jij stiekem zelf ook niet altijd even handig met een sleeplift, stoeltjeslift of gondel? Hieronder staat de top 10 van ergernissen over een skilift en hoe je er mee om moet gaan. Maar vergeet 1 ding nooit… je bent op vakantie; relax!
Op nummer 1: De gevreesde sleeplift
De sleeplift (ankerlift of pannenkoekenlift). Gevreesd door de beginnende wintersporter. Alsjeblieft niet de sleeplift! Sja, je ontkomt er soms niet aan. Rustig blijven is de sleutel tot succes. Zodra je zenuwachtig wordt gaat het mis. Het liftpersoneel is altijd bereid om je te helpen. Vraag er desnoods om wanneer je bijna aan de beurt bent. Een tip: Ga als beginner niet alleen in de sleeplift. Ondanks dat je denkt dat je niemand tot last wilt zijn, is de balans met een ankerlift vele malen makkelijker te behouden wanneer je samen bent.
Op nummer 2: De safety-bar deel 1
De ‘safety-bar’ in een stoeltjeslift. Ongelooflijk hoe mensen hier een zooitje van maken. En het is zo ontzettend simpel. Hoe vaak wij wel niet mee maken dat de laatste passagier nog niet zit of de safety-bar wordt al paniekerig naar beneden getrokken door je mede liftgenoot. Wacht even, laat dat ding gewoon even boven. Kijk of iedereen zit, check of er geen stokken, ski’s of Go Pro’s vast zitten en doe de safety-bar langzaam naar beneden. Geloof ons… je valt er echt niet uit binnen 1,5 seconden na dat je billen de zetel hebben geraakt.
Op nummer 3: De safety-bar deel 2
Nog zo’n momentje met de safety-bar: Je moet namelijk ook weer uit de lift. Rustig blijven aub… we zijn er nog niet, hij hoeft niet 200 meter voor je er bent weer omhoog! Een meter of 30 is meer dan genoeg. Overigens het staat gewoon aangegeven wanneer de bar omhoog moet! Er is niets irritanter dan een liftgenoot die dat ding omhoog wilt hebben wanneer een skiër of een snowboarden nog zijn voeten aan het rusten is.
Op nummer 4: De wachtrij voor de lift
Dit geldt meestal voor de gondels en voor de drukkere stoeltjesliften. Het is inderdaad niet leuk om te moeten wachten voor een lift, je wilt skiën of boarden en niet in een drukke rij staan. Maar, laat de lift nou net de enige manier zijn om toch boven te komen. Dus erger je niet aan de drukte, het is niet anders. Wat je wel kunt doen om dit te tegen te gaan is de logische drukte proberen te vermijden. Om 09.15 uur naar de gondel is niet zo slim. Probeer er dan om 08.45 te staan. Dat scheelt je 20 minuten wachten én je kan een half uur eerder de piste op! Sta je toch in een drukke rij. Pak dan de buitenkanten en sta niet te lummelen in het midden van de rij. Die zijkanten voegen namelijk bij jouw in het midden in!
Op nummer 5: De mensen in een wachtrij voor een lift
Je hebt er hufters bij, we kunnen niet anders zeggen. Een rij voor een lift is vaak net een autosnelweg: nog net even inhalen, afsnijden, de ‘vluchtstrook’ gebruiken en geen voorrang geven. Geloof ons, er zit niets anders op dan het te accepteren. Je kunt niet iedere Duitser, ehww.. ik bedoel wintersporter, de huid vol schelden wanneer er weer iemand asociaal doet. Zo zijn mensen, life with it! Zolang jij niet tot deze groep behoort en gewoon netjes op je plek doorschuift in de rij, kom je vanzelf wel bij je stoeltje aan. Misschien 2 minuten later dan die aso, maar wel met een schoon geweten.
Op nummer 6: Kinderklasjes
Persoonlijk vind ik dat geweldig. Die kleine kids met allemaal hun pinguïn jasje aan achter elkaar die lift in. Of ik even wil helpen…?? Natuurlijk!! Ligt ook vaak aan de skilerares die nu eenmaal erg lief lacht. Hoe kan je dan nog nee zeggen? Even zo’n smurf naast je neerzetten, tijdens het ritje vraag je hoe de les is en of ze het telefoonnummer van haar lerares weet, je helpt ze weer eruit en gaat weer op pad. Het geeft een tevreden gevoel, trust me!
Op nummer 7: Rechts of links afslaan
Je kent ze wel… je liftgenoot wilt naar rechts maar zit aan de linkerkant en jij wilt rechtdoor maar zit rechts en de gene in het midden wilt naar links. Chaos alom! Alsjeblieft, doe niet zo raar. 49 van de 50 liften hebben een riante uitloopstrook na dat je bent uitgestapt. Als jij perse naar rechts wilt hoeft dat zelden binnen 1,5 meter na dat je bent uitgestapt. Glij gewoon even een paar meter door, check wat de rest van je liftgenoten doen en als je ziet waar de rest heen gaat kun je altijd de kant op die je wilt!
Op nummer 8: Blijf niet staan na dat je bent uitgestapt
Vaak… niet altijd en niet iedereen, maar vaak… bedenkt een (beginnende) snowboarder dat het handig is om direct na dat je uit de lift bent gestapt te gaan zitten. Ik snap het wel, je voet zit los en je hebt in een rare, onnatuurlijk, scheve houding moeten zitten. Maar probeer even door te glijden of te huppen tot aan de zijkant. Het is niet handig wanneer je blijft stilstaan of gaat zitten. Geloof het of niet, maar er komen nog meer mensen aan!
Op nummer 9: Staan in de gondel
Er lijkt geen eind aan te komen… een gondel waar geen zitplaats is of in ieder geval deze keer niet voor jou! Ondanks dat je pijn in je benen hebt, het zweet in je thermobroek zit en je bril beslagen is, kijk alsjeblieft een beetje uit wat je met je materiaal doet. Hoe vaak wij wel niet een stok in je knieholte krijgen of een binding in de rug. Let op je spullen en houdt rekening met je gondelgenoot. Geloof me, iedereen wil maar 1 ding en dat is zo snel mogelijk de gondel weer uit.
Op nummer 10: Gezellig in je eentje.
Een 4-persoonlift, een 6 persoons-lift of zelfs een 8-persoonlift, die zijn ook bedoeld voor dat aantal mensen. Ga dus niet je rij dusdanig manipuleren dat je precies met je vriendje of vriendinnetje een eigen lift hebt. Natuurlijk, als er bijna geen andere zijn dan zal het iedereen een worst zijn. Maar normaal gesproken is de drukte dusdanig dat het fijn is dat je gewoon door het poortje gaat en niet doet alsof zodat er weer een 8-persoonslift maar met 3 man omhoog gaat en jij daarna met de gene die je wilt lekker met zijn 2tjes. Zo wordt de rij alleen maar langer, ja… dus ook wanneer jij zo weer bij de lift bent!
Oprichter en mede-eigenaar van Wintersport Live. Wintersport is mijn passie... en dan blijft het niet alleen bij skiën. Het totale sfeertje in de bergen is mijn verslaving! It's a way of life! Favoriete bestemmingen: Maria Alm, SkiWelt, Damüls-Mellau, Serfaus
Aanbevolen accommodaties
Wij hebben de beste accommodaties voor je geselecteerd. Bekijk ze hieronder