Skileraar worden bij een skischool in de Alpen
18 januari 2021
Er kunnen genoeg redenen zijn om een sabbatical te nemen en die tijd in Oostenrijk te benutten als skileraar. In deze functie combineer je werk met de passie skiën en kun je vooral genieten. Om skileraar te worden in Oostenrijk moet je beschikken over het Anwärter diploma.
Een drukke baan of met je hoofd in de boeken en je kan wel even een tussenjaar gebruiken? Even tijd nodig om er tussen uit te gaan en je rust terug te vinden, te bedenken wat je hierna wilt gaan doen, te resetten, gemotiveerd terug te komen of je wilt het felbegeerde skilerarenpak aan?
Wanneer je de 11-daagse opleiding hebt gevolgd en het papiertje binnen hebt is het tijd voor de volgende stap: werken bij een skischool!
Keuzes maken
Na het behalen van de Anwärter opleiding in Oostenrijk begint het echte werk! De nieuwe skileraren vertrekken naar het gekozen gebied en gaan van start bij de skischool. Maar voordat ze vertrekken gaat er nog een traject aan vooraf. Wanneer skileraren in spé zich aanmelden bij Snowlife Skilerarenopleidingen kunnen ze een voorkeur voor een skigebied aangeven. Zodra de aanmelding binnen is neemt Snowlife contact op en bespreek je samen de eventuele wensen.
De wensen voor het kiezen van een skigebied of skischool lopen uiteen. De een kiest wellicht voor een bekend skigebied, terwijl een ander liever voor iets nieuws gaat. Dan valt de keuze wellicht op een groot gebied met veel kilometers aan piste en waar meer te doen is buiten het skiën om, of een kleiner overzichtelijk, gemoedelijker gebied. Daarnaast is er bijvoorbeeld ook vraag naar een funpark in de buurt, off-piste mogelijkheden of een gebied waar veel Nederlanders zitten of juist zo min mogelijk Nederlanders, veel Après-ski of minder. Daarbovenop hebben sommige de voorkeur voor een grote skischool waar veel skileraren heengaan of gaat de voorkeur voor sommige juist liever naar een kleinere skischool met persoonlijke begeleiding of waar veel skitrainingen zijn. Ieder heeft zo zijn eigen voorkeuren.
Naast de voorkeuren zijn er ook bepaalde werkperiodes bij de skischool. Skileraren kunnen ervoor kiezen om een heel seizoen skiles te geven. Deze periode begint net voor de kerst en eindigt vaak rond Pasen. Maar de einddatum is ook afhankelijk van de sneeuwcondities. Naast een heel skiseizoen is er ook de mogelijkheid voor het hoogseizoen. Het hoogseizoen is 2 weken tijdens de kerstvakantie en 1 tot 5 weken tijdens de krokusvakantie. De drukke weken wanneer de Nederlanders naar Oostenrijk op Wintersport gaan. Als laatste mogelijkheid is er ook een half seizoen, deze periode valt van begin februari tot half maart. In januari vinden ook Anwärter opleidingen plaats, dus voor leraren die een half seizoen skiles willen/kunnen geven is dit een goede optie zodat ze na opleiding meteen door kunnen naar de skischool.
Aan de hand hiervan gaat Snowlife aan de slag en neemt contact op met een skischool om een baan te regelen. De voorkeuren worden in behandeling genomen, echter zijn in sommige gevallen de skigebieden/skischolen vroeg gevuld. Hoe eerder skileraren zich aanmelden hoe meer kans er is op de eerste voorkeur. Daarnaast heeft de skischool natuurlijk ook voorkeuren of bepaalde eisen. Sommige skischolen nemen alleen skileraren aan ouder dan 21 jaar, die vloeiend Duits spreken of leraren met een opleiding tot snowboard- én skileraar. Een skileraar moet ook bij de skischool passen. Doordat Snowlife de skischolen persoonlijk kent kunnen ze je bij een geschikte skischool plaatsen.
Contacten onderhouden
Tijdens het wintersport seizoen gaan Monique en Yuri van Snowlife langs de skischolen om zowel de skileraren te bezoeken tijdens het werk als de skischooleigenaren te spreken. Elk jaar komen er nieuwe skischolen bij waar skileraren van Snowlife geplaatst kunnen worden. De focus voor Snowlife lag voorheen vooral op het Salzburgenland omdat de opleiding in het Salzburger gebied is, maar inmiddels werken ze ook met de meeste skischolen in Tirol samen.
De skischolen waar Snowlife mee samen werkt kennen het voorbereidingstraject waar de cursisten aan deelnemen wanneer ze via Snowlife komen. Dit geeft hen een reden om je aan te nemen. Het zelf vinden van een baan bij een skischool kan lastig zijn, omdat ze niet zomaar iedereen aannemen en de skischolen het liever via organisaties doen zodat ze zeker zijn van de kwaliteit. Daarnaast bespreekt Snowlife met de skischool de motivatie en ervaringen van cursisten die ze al in Nederland hebben opgedaan, denk hierbij aan hockey- of voetbaltraining, het werken met kinderen of bijvoorbeeld oppas ervaring. Dit betekent dat de sollicitatie voor jouw als skileraar vanuit Snowlife wordt gedaan.
Snowlife gaat hier direct na je aanmelding mee aan de slag. Dit betekent dat wanneer je naar de Anwärter opleiding vertrekt er al een baan voor je geregeld is en zo kun je met een gerust hart vertrekken. Voordat het seizoen van start gaat word je in contact gebracht met de skischool en kun je alvast kennismaken met elkaar. Daarbij maakt Snowlife gebruik van het buddy-systeem. Dit houdt in dat je in contact wordt gebracht met een skileraar die in voorgaande jaren bij de skischool heeft gewerkt. Op deze manier kunnen alle vragen gesteld worden aan iemand die het allemaal al heeft meegemaakt. Altijd handig om wat insider-tips te verkrijgen!
Meer informatie?
Snowlife organiseert regelmatig informatiebijeenkomsten in de vorm van vrije inloopavonden/-middagen. Ze zijn bovendien ook bereikbaar buiten kantooruren (zowel telefonisch als per whats app) 06-10070830 of per e-mail op info@snowlife.nl.
Meer informatie is bovendien ook terug te vinden op de website www.snowlife.nl.