;

Tiefschnee skiën. Kan iedere skiër dat?

Parallelschwung in verse poeder
Parallelschwung in verse poeder. Foto: © Gorilla images

Om te kunnen skiën in tiefschnee zijn een aantal technieken en tactieken vereist. Over dit onderwerp sprak SnowTrex met Max Holzman. Hij is het hoofd van de skileraar opleiding van de Duitse skileraar Vereniging (DSLV) en gaf enkele goede tips en trucks.

Max geeft SnowTrex waardevolle tips voor het off-piste skiën. Deze tips willen we graag met jullie wintersportliefhebbers delen. Max aan het woord:

Het off-piste skiën blijft een rage. Nieuwe wegen zoeken buiten de pistes, eigen lijnen trekken door de poedersneeuw en het gevoel hebben om te vliegen. Deze ervaring heeft zijn eigen plezier niveau. Onze ski expert Max Holzman kan er maar niet over ophouden: “Tiefschnee skiën is erg ontspannend, daarom is het ook zo plezierig. Het plezier groeit van slinger tot slinger.”

Maar om het volop te kunnen genieten heb je goede technieken en respect voor het terrein nodig. Voordat je kunt starten moet je je bewust zijn van de risico’s op de berg en je goed voorbereiden.

Tiefschnee skiën naast de piste © Merkushev Vasiliy
Tiefschnee skiën naast de piste © Merkushev Vasiliy

Risico’s goed inschatten

Er zijn subjectieve en objectieve risico’s. In het tiefschnee gebied zijn deze aspecten erg belangrijk, zegt Holzmann: “In het off-piste gebied spelen de objectieve gevaren een erg belangrijke rol bijvoorbeeld een lawine. Deze kan echter ook door een skiër veroorzaakt worden, daarom is het belangrijk om extra goed op te letten.” Actuele lawineberichten kunnen daarbij een hulpje zijn. Deze kunnen op de website van het skigebied worden gevonden of via lawine-apps. Ook ter plaatse worden vaak de lawinerisico’s op infoborden weergegeven.

Skiterrein

Heel belangrijk is het onderscheiden van twee arealen: veilige en onveilige skiterreinen. Een veilig skiterrein wordt altijd door de voorstanders van het skigebied gemarkeerd en als veilig verklaard. Op grond van de hoge vraag naar off-pistes zijn er veilige gebieden. Dat zijn niet geprepareerde pisten die tiefschnee skiën mogelijk maken, maar toch veilig zijn. De lawinegevaar is daar zeer klein en de hulpverlening is altijd actief en meteen ter plekke als iets gebeurd. Daarentegen is het in de onveilige gebieden voor de hulpverleners erg moeilijk om bij het ongeval te komen.

Skiroutes en varianten voor tiefschnee skiën

Het is handig om het pisteplan altijd goed te bestuderen en op de markering te letten. “Skiroutes of variaties zijn niet altijd in de veilige gebieden. Zodra een skiroute op het pisteplan als afrit aangeven is, kan men ervan uitgaan dat de hulpverlening controleert en actief is. Een onderbroken lijn staat voor een onveilige skiroute en bij een doorgetrokken zwarte lijn, kan men ervan uitgaan dat de skiroute in het veilige gebied ligt en niet geprepareerd is.

Gedrag in diepsneeuw

Vrije skiruimte is onveilig gebied en is op eigen risico. Hiervoor geldt de regel: altijd alle punten van het risicomanagement doorlopen. Voordat het gaat beginnen, moet men altijd eerst de risico’s inschatten en de passende uitrusting meenemen. Zodra je de geprepareerde piste verlaat is het aanbevolen om altijd de nooduitrusting bij je te hebben. Een nooduitrusting houdt in dat je een Basic uitrusting hebt met een LVS-apparaat, een sonde en een schep.

Garant verantwoordelijkheid

Holzmann geeft nog een juridische tip voor de veiligheid: “In het grote onveilige skigebied kan een skiër zich soms nalatig gedragen. Als men in een grotere groep skiet dan is degene met de meeste ervaring ook verantwoordelijk voor de anderen, hij heeft dan de ‘garantenplicht’. Als degene vrienden mee neemt en op onveilige pisten skiet, kunnen lawines worden veroorzaakt. Waardoor degene de mensen om zich heen in gevaar brengt. Zodra er bewijs voor deze nalatigheid is, kan degene garant staan of volledig in de aansprakelijkheid.

Tiefschnee skiën van jongs af aan
Tiefschnee skiën van jongs af aan. ©Deutscher Skilehrerverband e.V

Basic elementen van tiefschnee skiën

Als men bewust is van de risico’s op de berg en de lawineberichten gecheckt heeft, dan kan het eindelijk beginnen. Bij het off-piste skiën gelden dezelfde regels als bij normale pistes, namelijk de afstemming tussen de drie belangrijke elementen: lijn – tempo – beweging. De balance moet worden gehouden en het tempo moet controleerbaar blijven. Het belangrijkste bij het tiefschnee skiën is de afstemming van de bewegingen in de bochten.

Tips voor de techniek

Over de kunst van het tiefschnee skiën zijn talrijke boeken geschreven. Het is logisch dat er niet een bepaalde regel is voor het tiefschnee skiën. Toch zijn er een paar handige tips. Skileraar Holzmann beveelt een positie in het midden van de ski aan: “Niet te grote bochten maken, maar concentreren op de vallijn. Met een bepaalde snelheid ontstaat er kracht, deze ondersteunt het swingen. Ook hier geldt, dat het skiën controleerbaar moet blijven. Wie het swingen beheerst, zal pure vreugde tijdens het skiën in diepsneeuw beleven.”

Tiefschnee skiën, zal niet uitputtend moeten zijn. “De vreugde in de poedersneeuw ontstaat door de goede bewegingen op het juiste tijdstip. Uitslag gevend zijn de hoog- en omlaag bewegingen respectievelijk voor- en terug bewegingen in de bochten. Om het gemakkelijk te maken: strekken voor de ontspanning en in de bochten weer buigen. Het constante wisselen van de spanning en ontspanning helpt de spieren om duurzaam te werken. Met het correct inzetten van de technieken kan men kilometers in de diepsneeuw skiën.

Brede ski’s zijn de oplossing

Een echte hulp voor het tiefschnee skiën is de uitrusting. “Actuele tiefschnee skiër met een breedte van 100 mm en meer vergemakkelijken het skiën. Als men dan ook nog actief beweegt, dan wordt het skiën in de bochten makkelijker.” Holzmann is ervan overtuigt, dat de grootste werking afhangt van het materiaal.

Samenvatting

Voor elke off-piste rit is het aanbevolen om de actuele lawineberichten te checken. Ook de goede nooduitrusting moet elke off-piste skiër mee hebben. In tiefschnee vergemakkelijken breder ski’s het skiën. Met de goede timing bij het draaien in de bochten en een dynamische hoog- en omlaag beweging is kilometerlang tiefschnee skiën geen probleem.

Onze expert van DSLV

Max Holzmann (c) Deutscher Skilehrerverband e.V.
Max Holzmann (c) Deutscher Skilehrerverband e.V.

Max Holzmann is gediplomeerde skileraar van de Duitse skileraar Vereniging (DSLV). Hij is verantwoordelijk voor de inhoud van de opleidingen, het testniveau en de moeilijkheidsgraden.