Een helm uitzoeken voor de wintersport
29 november 2022
Een helm dragen tijdens je wintersportvakantie is tegenwoordig een logische keuze en absoluut noodzakelijk voor jouw veiligheid. Maar waar moet je op letten bij het aanschaffen van een helm? De wintersporthelm is er in diverse maten, kleuren, categorieën en prijzen. Wij vroegen het aan DAKA, de wintersportspecialist.
Wij gingen op pad met onze vragen naar DAKA. In dit geval naar het filiaal van DAKA in Rotterdam Zuid. Dit is één van de nieuwste en de grootste winkels van DAKA. Wij spraken af met Jeroen. Jeroen is één van de wintersportspecialisten en staat op de afdeling wintersport om de vragen van het winkelend publiek te beantwoorden. Dat komt goed uit, want wij hadden wel wat vragen. In dit geval over de helm. Dus ben jij nog op zoek naar een wintersporthelm, dan helpt dit jou zeker verder. Want wij hebben de vragen die jij wilt weten alvast voor jou gesteld:
Laat ik beginnen met de eerste en meest logische vraag. Ik weet niet of ik wel met een helm op wil skiën. Is het skiën of snowboarden met een helm eigenlijk wel verplicht?
Dat hangt er een beetje vanaf waar je naartoe gaat. Voor volwassen is het nog nergens verplicht, maar voor kinderen onder een bepaalde leeftijd is het bijvoorbeeld in Italië en Oostenrijk wel al verplicht.
Maar los van de regels in de diverse skigebieden en Alpenlanden is het natuurlijk wel een absolute aanrader om een helm te dragen tijdens het skiën en snowboarden. De impact op je hoofd tijdens een val of botsing kan behoorlijke letsel opleveren. De helm zorgt ervoor dat hij de grootste klap opvangt. Ik ken al heel veel voorbeelden waarbij de drager blij moet zijn geweest dat hij een helm op had.
Ok. Maar helpt een skihelm dan overal tegen? Als ik op mijn hoofd val, kan er dan niets meer gebeuren en ben ik altijd beschermd? Of kan een helm ook wel eens stuk gaan?
Ik kan niet garanderen dat je te allen tijde overal tegen beschermd bent. Maar een helm is als een extra laag dusdanig belangrijk wanneer je een harde smakker maakt, dat het een groot deel van de klap opvangt. Je ziet nog wel eens een enkele keer dat een helm bijvoorbeeld is gebarsten wanneer iemand heel hard is gevallen. Je moet er toch niet aan denken dat dat je schedel was geweest.
Wanneer ik een helm draag, lijkt het altijd alsof ik mijn omgevingsgeluiden minder goed hoor. Klopt het dat een helm ervoor zorgt dat de omgevingsgeluiden gedempt worden?
Dit klopt enigszins wel, maar is te verwaarlozen. Eigenlijk maakt het wegnemen van de omgevingsgeluiden het juist wat comfortabeler. Wat er gebeurt, is dat vooral geruis van de wind wordt gefilterd. Je oren zijn beschermd en hebben veel minder last van gesuis. Zeker als je snel gaat of wanneer het hard waait tijdens een skidag, zorgt een helm er juist voor dat de geluiden van de wind worden weggefilterd. Maar over het algemeen is het niet zo dat je veel minder hoort van bijvoorbeeld stemmen. Op zijn hoogst is het iets meer gedempt.
Maakt het dan nog uit of ik een dure of een goedkope helm aanschaf of biedt elke helm mij voldoende bescherming?
Nee, puur en alleen voor de veiligheid maakt de prijsklasse van de helm die je aanschaft niet uit. Alle helmen die wij hier bij DAKA verkopen hebben de juiste veiligheidscertificaten. Je hoeft niet bang te zijn dat een goedkope helm je minder bescherming biedt dan een duurdere helm.
Wat is dan precies het verschil tussen dure en goedkope helmen?
Het verschil in prijs zit hem voor het grootste gedeelte in comfort en gemak. Er zijn namelijk een groot aantal verschillende features en specificaties die het dragen van een helm een stuk comfortabeler kunnen maken. Het is bijna niet te doen om van elk merk zijn specifieke kenmerken uit te leggen. Maar om toch wat voorbeelden te noemen die bij verschillende prijscategorie horen, moet je bijvoorbeeld denken aan het gewicht van de helm. Meestal is een duurdere helm verder doorontwikkelend met andere, lichtere matieralen, waardoor de helm minder zwaar is geworden. Maar niet alleen het materiaal van de helm is bepalend voor de prijs, ook de binnenvoering, oorstukken en bijvoorbeeld het mechanisme dat voor de pasvorm zorgt zijn er in alle soorten, maten en prijsklassen. Al deze aspecten, en nog meer hoor, zijn bepalend voor de prijs. Dus, dat zit hem echt vooral in het comfort en gemak. Mocht je de verschillen per merk weten en bepaalde specifieke wensen hebben bij een helm, help ik je natuurlijk graag verder in de winkel.
Heeft een helm na aanschaffen nog onderhoud nodig? Of kan ik die aan het einde van de wintersport gewoon in de kast opbergen en het jaar erna weer pakken?
Een helm heeft niet veel onderhoud nodig. Dat valt echt erg mee. Wat wel aan te raden is om de binnenvoering en de oorstukken na terugkomst van je wintersportvakantie te wassen. Deze onderdelen zijn bij de iets duurdere helmen altijd uitneembaar en wasbaar. Want als je een week lang letterlijk met het zweet op je voorhoofd op de piste hebt gestaan, dan is het wel zo fris om de voering even te wassen. En dat kan prima hoor, daar zijn de materialen speciaal voor gemaakt.
Hoe lang doe je ongeveer met een helm wanneer je één keer per jaar op wintersport gaat? Drogen helmen uit of wordt het materiaal slechter als ik mijn helm 5 of 10 jaar gebruik?
Er is niet echt een specifiek aantal jaren te noemen dat je met een helm kunt doen voor je hem moet vervangen. Veel hangt af van de intensiviteit van het dragen van een helm. Daar bedoel ik mee te zeggen dat er natuurlijk wel een verschil is of jij 1 keer per 2 jaar op wintersport gaat of misschien juist wel 3 keer per jaar. Logischerwijs zal een helm sneller aan vervanging toe zijn wanneer je hem meer gebruikt. Let wel altijd goed op scheurtjes in de helm. Vooral na een valpartij is het aan te raden om je helm even goed te inspecteren. Maar niet elke helm heeft zichtbaar schade wanneer je bent gevallen op de piste, de helm regelmatig uit je handen laat vallen of bijvoorbeeld met regelmaat je helm ergens tegen aan stoot. Vertrouw je het niet meer, dan zou ik zeggen zet de veiligheid van je hoofd niet op het spel en kom een nieuwe kopen. Of neem je helm mee naar de winkel, dan kunnen wij even kijken of deze op het oog nog in orde is. Maar om terug te komen op je oorspronkelijke vraag, dan zou ik adviseren om elke 5 a 6 jaar een nieuwe helm te kopen. Mocht je er in de tussentijd niks geks mee zijn gebeurd.
Ik zie op de piste wel eens helmen met een vizier. Een bril al geïntegreerd in de helm. Dan heb ik geen goggle of bril meer nodig. Is zo’n helm aan te raden?
Ja hoor. Een zogenaamde visor helm is niet beter of slechter dan een gewone helm. Het heeft alleen andere gebruiksgemakken of ongemakken, het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat. Het is eigenlijk een heel ander product, waar niet alleen de helm centraal is, maar vooral ook de visor een belangrijk onderdeel is van het totale product. Maar volgens mij had je ook nog vragen over skibrillen. Op dat moment leg ik je meer uit over de voor,- en nadelen van de verschillende brillen.
Ok... dan onthouden we dat even. Ik wilde je nog wel wat vragen over kinderhelmen. Wij gaan met kinderen op wintersport. Maar hun hoofdjes groeien natuurlijk nogal snel. Moet ik nu elk jaar als we op wintersport gaan een nieuwe helm kopen?
Nee, elk jaar is niet nodig. De fabrikanten van de (kinder)helmen hebben er al over nagedacht dat het niet te doen is om ieder jaar een nieuwe helm te kopen. Kinderhelmen werken met een bepaalde maatvoering, waardoor je zeker 2 winters met een helm zou moeten kunnen doen. Maar 3 jaar kan soms ook nog wel eens. Het ligt een beetje aan de leeftijd van het kind en natuurlijk hoe snel het kind groeit. Dat is niet bij ieder kind hetzelfde. Maar je kunt er in de regel vanuit gaan dat je 2 á 3 winters met een kinderhelm kunt doen, voor je deze moet vervangen voor een maatje groter. Vaak zie je dat de helm van het oudste kind wordt doorgeschoven naar het jongste kind.... dat is het lot van de jongste !
Zijn er belangrijke dingen waar ik op moet letten als ik een helm koop? Bijvoorbeeld het materiaal waar het van gemaakt is of andere features die het comfort vergroten.
Daar hebben we het al een beetje over gehad. Het is vooral de vraag hoeveel comfort je zoekt in een helm en wat je budget voor een helm is. Dan weet ik zeker dat wij voor elke wintersporter een passende helm hebben... letterlijk en figuurlijk. Zweet jij bijvoorbeeld erg snel, dan moet je kijken naar helmen die perfect ventileren en waarbij de voering uitneembaar en wasbaar is. Maar het kan ook zijn dat je een bepaalde schedelvorm hebt waardoor het ene merk beter zit dan het andere merk. Daarvoor kan ik je alleen maar aanraden om naar onze winkel te komen en dan help ik je verder zoeken naar de juiste helm voor jou.
Wij zijn weer een heel stuk wijzer geworden waar je op moet letten bij het aanschaffen van een helm. Jeroen bedankt. We hebben nog meer vragen voor je over andere onderwerpen. Bijvoorbeeld, waar je op moet letten bij het aanschaffen van een goggle. Hier komen we binnenkort graag weer voor bij je terug in de winkel.
Mocht jij zelf nog vragen hebben over een helm. Jeroen en zijn collega's staan voor je klaar in de DAKA winkels.