Kamperen tijdens je wintersportvakantie
15 oktober 2019
De meeste wintersporters denken bij het zoeken van een accommodatie aan een hotel of een appartement/chalet. In nagenoeg elk skigebied vind je dat type accommodatie. Maar waar niet iedereen aan denkt, is de wintercamping. ’s Zomers gaan er ontelbaar veel Nederlanders met de camper of caravan richting La Douce France, of richting Lago di Garda in Italië.
Maar ook ’s winters zijn er voldoende locaties in de Alpen die beschikken over een wintercamping, nabij een skigebied. Hieronder vertel ik de voor- en nadelen van de wintercamping én waar je de leukste/beste/grootste wintercampings in de Alpen kunt vinden.
Voordelen wintercamping
Het grootste voordeel van de wintercamping tijdens je wintersportvakantie is misschien wel de prijs. Je hebt je eigen accommodatie bij de hand en een standplaats huren is vaak toch (veel) goedkoper dan een appartement of chalet. Als je al een eigen caravan of camper hebt, is het natuurlijk helemaal fijn en hoef je daar geen extra kosten bij te maken. Hierdoor kun je een wintersportvakantie naar een dure bestemming, zoals bijvoorbeeld in Zwitserland, ineens toch een stuk minder duur maken. Ook kun je eenvoudig(er) zelf allerlei eten meenemen, waardoor het echt een stuk voordeliger wordt.
Je krijgt vaak goede voorzieningen ‘cadeau’ wanneer je op een camping verblijft. Omdat campings eigenlijk altijd een stukje buiten het dorp liggen, moet je vaak een stukje reizen om in het dorp of bij de skilift te komen. Om de camping eerlijk te kunnen laten concurreren, horen daar vaak voorzieningen bij zoals gratis gebruik van een buslijn om eenvoudig, comfortabel en snel naar de skilift te raken. Ook bieden veel campings verschillende wellness mogelijkheden aan, die standaard bij de prijs inbegrepen zit.
Wintercampings zijn heel modern en luxe. ’s Zomers is het natuurlijk geen probleem om in je badjas naar het sanitair gebouw te wandelen, maar ’s winters bij temperaturen onder nul, ploeg je liever niet halfnaakt door de sneeuw. Veel wintercampings hebben daarom bij elke standplaats eigen (soms zelfs verwarmd) sanitair, waardoor dit probleem direct getackeld wordt. Daarnaast hoef je dus ook niet te delen met anderen. Natuurlijk moet je nog wel uit je caravan, maar je hoeft er niet ver voor te lopen.
Nadelen wintercamping
Je zit bijna nooit middenin het dorp, waardoor het misschien wel minder gezellig is. Campings liggend door de oppervlakte vaak aan de rand van een dorp, of zelfs een stukje erbuiten. Hierdoor ontbreekt een gezellige dorpssfeer, die je in het dorp natuurlijk wel hebt. Ook zijn veel voorzieningen een stuk(je) verder weg. Vaak heeft een camping natuurlijk wel een campingwinkel die onder andere lekkere verse broodjes heeft in de ochtend, maar veel meer van die voorzieningen zijn er vaak niet.
De ruimte is beperkt. ’s Zomers zet je een voortent op en kun je prima buiten onder de luifel zitten, maar ’s winters ben je vaak toch aangewezen om in de caravan of camper te verblijven. Je beschikt dan over een beperkte ruimte, wat met ski’s, skischoenen en kleding die moet drogen, toch minder ideaal is. Dit probleem is beperkt wanneer je met zijn tweetjes bent, maar wanneer je met je gezin wil gaan is dit toch wel een dingetje. Er zijn wel verschillende campings die een soort gezamenlijke droogruimte hebben waar je je kleding dan te drogen kunt hangen, maar dit is lang niet bij elke camping het geval.
Koud is natuurlijk wel één van de eerste dingen waar je aan denkt bij kamperen in de camping. Maar de meeste campings hebben een wintervuurtje aan en de meeste campers zijn voorzien van een speksteenkachel of een heater die je snel weer opwarmen.
Je moet alles zelf doen. Waar in een hotel je hotelkamer elke dag gepoetst wordt, je de afwas niet hoeft te doen en waar elke ochtend een heerlijk uitgebreid vers ontbijt klaarstaat, moet je op de camping alles zelf doen. Je laantje sneeuwvrij maken, je bed opmaken, eten koken en natuurlijk de afwas. Dit is natuurlijk wel jammer als je op vakantie bent.
Waar kun je nu het beste verblijven tijdens de winter? Er zijn in elk Alpenland tientallen wintercampings, sommigen dichtbij een skigebied en anderen weer verder weg. Hieronder een korte opsomming van een aantal wintercampings per land, maar er zijn er natuurlijk nog veel en veel meer.
Oostenrijk
Veruit de meeste Nederlanders kiezen Oostenrijk als wintersportbestemming. In Oostenrijk vind je dan ook best veel campings waar veel Nederlanders komen. Denk bijvoorbeeld aan Fügen. Een stukje buiten het dorp vind je Hell’s Ferienresort. Hier vind je zowel een aparthotel als een camping met heel veel (wellness) voorzieningen. Zo is er een zwembad en een sauna en kun je ook voor privésanitair kiezen. Met de bus zit je met enkele minuten in het familievriendelijke skigebied Spieljoch.
Frankrijk
’s Zomers struikel je over de Nederlandse campinggasten, ’s winters is dit wel anders. Toch vind je in de Franse Alpen ook een aantal mooie wintercampings, zoals viersterren camping l’Eden de la Vanoise in Landry. Je kunt dan gebruik maken van het skigebied Paradiski. In de Franse Vogezen vind je de viersterrencamping Belle Hutte. Ook in de grote plaats Briançon vind je een grote wintercamping, vanaf hier kun je dan gaan skiën in het skigebied van Serre Chevalier.
Italië
Italiaanse skigebieden zijn natuurlijk best een eind rijden vanuit Nederland, maar toch zijn er een aantal heel gezellige wintercampings in Italiaanse skigebieden waar toch ook veel Nederlanders komen. Zo vind je in het dorp Colfosco/Corvara een (winter)camping, echt middenin het skigebied. Vanuit je caravan ski je zo de piste op en de liften in. Je kunt dan gebruik maken van alle skigebieden rondom het Sellamassief. Rondom het Sellamassief en de dalen die daarop uitkomen vind je nog veel meer campings, zoals bijvoorbeeld op de Seiser Alm of in het Val di Fassa.
Zwitserland
Een kostbare bestemming maar daardoor misschien juist wel de beste om ’s winters te kamperen is natuurlijk Zwitserland. Aan de rand van het dorp Meiringen vind je een prima camping om te verblijven tijdens de wintersportvakantie. Het skigebied van Hasliberg-Meiringen ligt om de hoek en de shuttlebus brengt je er gratis heen. Daarnaast krijg je, wanneer je op de camping verblijft, korting op allerlei toegangskaarten voor activiteiten en vervoersmiddelen. Een meer luxe camping met wellnessfaciliteiten vind je nabij Engelberg, op Camping Eienwäldli.
Duitsland
Winterberg, wie kent het niet. Op slechts een paar uur rijden vanuit Nederland vind je een familievriendelijk skigebied. Naast ontelbaar veel pensions, hotels, en B&B’s vind je hier ook een (winter)camping. Een stukje zuidelijker vind je ook een camping in Oberstdorf, welke de naam Camping Oberstdorf draagt, aan het begin van het Kleinwalsertal. Hier vind je verschillende kleinere skigebieden die allen met één skipas te gebruiken zijn.