Wintersport in Scandinavian Mountains
03 januari 2022
Half december ging ik op reis naar het schitterende Scandinavië. Ik ken de skigebieden in de Alpen goed en ben regelmatig in Oostenrijk te vinden. Maar een reis naar Noorwegen en Zweden was nieuw voor mij. Ik had al veel goede dingen gehoord over deze bestemmingen dus ik stond te popelen om te gaan.
Wintersport in Noorwegen en Zweden is een fantastische ervaring en sinds een aantal weken is de reistijd korter dan met een vlucht via Oslo door de rechtstreekse vlucht naar Scandinavian Mountains Airport in Zweden die maar 1,5 uur duurt en middenin de Noorse en Zweedse skigebieden ligt. Na de landing sta je binnen 15 minuten buiten in de sneeuw en binnen een halfuur tot een uur sta je op de ski's in één van de skigebieden.
Op uitnodiging van BBI Travel en VisitSweden heb ik samen met een groep aan genodigden de locaties van Skistar en de gebieden Kläppen en Stöten mogen bezoeken.
We begonnen onze reis op 15 december vanuit Amsterdam, waar wij met een vlucht van nog geen twee uur landen in het mooie Oslo om rechtstreeks door te reizen naar Trysil. Trysil is voor Noorse begrippen één van de grotere en luxere skigebieden van Noorwegen.
Skigebied Trysil in Noorwegen
Vanaf Scandinavian Mountain Airport ben je in ongeveer 40 minuten in Trysil Noorwegen. In Trysil vind je prachtige hotels en appartementen. Wij verbleven in Radisson Blu Mountain Resort & Residences.
Dit is een modern hotel midden op de piste (ski-in + ski-out) en is van alle gemakken voorzien zoals fitness, spa, skiverhuur. In het gebied kun je naast skiën ook langlaufen, sleeën, sneeuwscooters huren en andere winteractiviteiten ondernemen. Het skigebied (71km) is van november t/m april geopend. Het gebied is geschikt voor alle leeftijden en niveaus en een zeer goede locatie voor families.
De eerste activiteit stond al voor ons klaar. Na een heerlijk diner in het hotel gingen we de 'magic night' in. Een sneeuwschoenwandeltocht door het winterse landschap rond Trysil. Dit is wat mij betreft ook gelijk waarom een wintersport in Scandinavië zo anders is dan een wintersportvakantie in bijvoorbeeld de Alpen: het gaat niet alleen om skiën of snowboarden. De hele beleving van de winter in de breedste zin van het woord is in de noordelijke landen veel meer aanwezig dan in de bekende skigebieden in de Alpen.
Wat een geweldige tocht. Een aanrader voor iedereen die hier naar toe gaat. Sneeuwwandelen onder de Scandinavische sterrenhemel is werkelijk bijzonder. En het idee dat je elk moment het Noorderlicht kunt zien is natuurlijk ook wel speciaal. Daar moet je eigenlijk nog noordelijker voor reizen maar ook in deze gebieden is het zeker niet ondenkbaar dat het Noorderlicht zich toch laat zien. En met dat in je achterhoofd kijk je toch nu en dan even naar boven om te zien of je het wonder in de lucht kunt spotten.
Skiën in Trysil
Maar skifans als wij zijn, moest ik natuurlijk ook de piste op. En dat is hier geen straf. Zoals gezegd beslaat het skigebied 71 pistekilometers en daar kun je je prima een paar dagen op vermaken.
Doordat het gebied niet enorm bergachtig is, kun je eigenlijk overal waar je staat over de heuvels en bossen kijken. Soms lijkt het wel het einde van de wereld. Samen met het zonnetje die de hele dag voor een schemergloed zorgt, waan je je werkelijk in een hele andere wereld.
Wanneer je hier een week op wintersport bent, gaat het gebied zeker niet vervelen en kan het hele gezin zich met skiën in combinatie met de andere activiteiten zich prima vermaken.
Na een ochtendje op de lange latten te hebben gestaan staat er een rondleiding op de Scandinavian Mountains Airport op het programma.
De Scandinaviërs zijn trots op hun logistieke faciliteiten. Wanneer je 6 maanden per jaar omringd bent door sneeuw, leer je wel hoe je met verschillende, vaak extreme weertypes om moet gaan. Want zoals we in Nederland nog wel eens een dagje ijsvrij hebben of zoals bij ons het openbaar vervoer last heeft van een paar graden vorst of een paar cm sneeuw, zo gaat het leven in Scandinavië gewoon door, ook tijdens sneeuwstormen en bij extreem lage temperaturen.
Skigebied Sälen
Het Noorse deel laten we achter ons en de reis brengt ons in Sälen - Zweden. Wij komen aan het eind van de middag aan in het schitterende en gloednieuwe SkiStar Lodge Hundfjället. Ik struikel regelmatig over hoe je de woorden precies moet uitspreken, maar wanneer je de 'trucjes' van de klanken eenmaal kent, beginnen de Zweedse woorden al ergens op te lijken.
Wij verbleven een aantal dagen o.a. in het mooie Skistar Lodge in Hundfjället. Het is een prachtig hotel (ski-in + ski-out) met kamers en appartementen met een droogkast en op de begane grond heb je een eigen verwarmde skilocker. In de restaurants kun je fantastisch lekker eten en er is een gezellige bar.
Daarnaast heeft Skistar Lodge in Hundfjället ook geweldige Wellnessfaciliteiten. De Scandinaviërs zijn grote fans van baden, sauna's en lichaamsverzorging. En dat zie je terug in de mooie wellness die er in dit hotel aanwezig is.
Het mooie aan deze regio in Zweden in de provincie Dalarna is dat er vaak een groot aantal skigebieden zijn die niet ver van elkaar vandaan liggen. Zo bestaat dit 'skigebied' op zichzelf weer uit 5 deelgebieden: Lindvallen, Högfjället, Tandådalen, Hundfjälllet en Kläppen.
Vanaf Scandinavian Mountain Airport ben je in ongeveer 15 tot 45 minuten in één van de vijf gebieden. Dat maakt het natuurlijk automatisch een zeer geschikte plek voor een wintersportvakantie. Met een vliegveld in de buurt en met diverse skigebieden 'om de hoek' komt iedere wintersportliefhebber hier aan zijn trekken.
Ik kijk nog even één keer uit mijn raam voor ook deze geslaagde dag weer ten einde komt. Morgen hebben we weer een druk programma in de Zweedse sneeuw.
De volgende morgen...
... begint er weer een nieuwe dag in Sälen en we hebben zin om weer verder Zweden te ontdekken. Om nog een goede indruk te krijgen van alle entertaintmentmogelijkheden hier, gaan we een kijkje nemen in het nabijgelegen Lindvallen. Hier ligt het mooie Skistar Lodge Experium met o.a. een zwembad, bowling, game ruimte, restaurants en nog veel meer.
Maar ondanks dat het goed is om te weten dat het er is, ben ik toch vooral weer erg benieuwd naar het skigebied. Alle skigebieden in deze regio tellen ongeveer 40 tot 45 pistekilometers per skigebied. En dat valt mij eigenlijk enorm mee. Ik had altijd het idee dat de 'kleine' skigebieden in Zweden kleiner zouden zijn, maar daar heb ik mij in vergist.
Er is een grote diversiteit aan pistes. Overwegend rood en blauw, dat wel, maar ook de gevorderde skiër en snowboarder hoeft zich hier zeker niet te vervelen. Houd er wel rekening mee dat de meest liften sleepliften zijn. Voor de meeste wintersporters is dit geen enkel probleem, maar niet iedereen is een fan van sleepliften.
Wat mij verder opviel is dat er overal op en naast de pistes veel faciliteiten zijn voor kinderen. Diverse skischolen, grote oefenweides en skileraren die de Engelse taal machtig zijn. Wel zo prettig voor ons Nederlanders.
Het skigebied in Lindvallen is mooi en je skiet tussen de bomen. De boomgrens ligt op ongeveer 1000 meter hoogte. Vooral wanneer er net sneeuw gevallen is ski je werkelijk in een winterwonderland met overal witte, besneeuwde bomen om je heen.
Skigebied Kläppen
Op de laatste volledige dag van mijn bliksembezoek aan Zweden gaan we richting het skigebied van Kläppen. Nog zo'n pareltje in Dalarna, waar ik eigenlijk stiekem het bestaan niet eens van wist en dat terwijl deze plekken alles in huis hebben voor een fantastische wintersportvakantie.
Het skigebied Kläppen is ideaal voor families door de mooie brede pistes en pistes voor elk niveau. Wij verbleven in het mooie Hotel Kurbits ski-in/ski-out dat aan de voet van de pistes ligt. Mooie accommodaties, perfecte ligging en goede kaart in het restaurant.
Wat ook erg gaaf is om te bezoeken wanneer je in Kläppen of omgeving bent is de Christmasmarket of bijvoorbeeld de Huskysafari mogelijkheden in het nabijgelegen Tandådalen. Dit zijn ook weer mooie voorbeelden van activiteiten die je alleen in Scandinavië doet. Als je op je wintersportvakantie naar de Alpen gaat, dan komt het niet in je op om bijvoorbeeld naar een rendierenfarm te gaan, de kerstman te bezoeken of een sneeuwscootertocht te doen. Hier draait het naast het skiën juist om dit soort activiteiten en dat is juist wel zo leuk. Weer eens wat anders !!
Skigebied Stöten
Ik eindig mijn reis in het het skigebied van Stöten. Weer zo'n charmant skigebiedje in deze regio waar ik het bestaan niet van wist.
Het skigebied is iets kleiner dan de eerder bezochte skigebieden, maar met 32 pistekilometers ook zeker de moeite waard om één of meerdere skidagen aan te spenderen.
We zijn hier al wat later op de dag. En wat mij de laatste dagen natuurlijk is opgevallen is dat de dagen hier wat korter zijn. De schemering daarentegen duurt lang, waardoor de duisternis je nooit zomaar overvalt. Wanneer je wat later in het seizoen in deze regio bent is het juist weer langer en vroeger licht. Want in maart kun je hier nog prima skiën en is het aantal zonuren per dag een heel stuk hoger.
Vanaf Scandinavian Mountain Airport ben je in ongeveer 25 minuten in Stöten. Dit gebied is geen onderdeel van skigebied Sälen en heeft hele mooie pistes. Wij verbleven in het Best Western Stöten Skihotel (ski-in + ski-out). Het is een gezellig familie hotel met een prachtige ligging aan de voet van de pistes.
Weer terug naar huis
Daar ontkom je niet aan. Het waren een paar geweldige dagen, die ik voor geen goud had willen missen. Ik ben veel over deze regio te weten gekomen en ik denk dat de Nederlandse wintersporter blij verrast is, als je een wintersportvakantie boekt naar één van de skigebieden in Dalarna.
Op de terugweg hadden we samen met de cruw van Transavia de eer om de kerstman mee naar huis te mogen nemen.
De vlucht van Scandinavian Mountains Airport naar Groningen duurde ongeveer 1,5 uur. De verbinding maakt het dus mogelijk om in een mum van tijd van Nederland naar hartje winter in Dalarna, Zweden te vliegen. Waar er een winterwonderland op je ligt te wachten.
Mijn bezoek aan Scandianvië
Het gevoel dat bij mij het meest overheerst als ik terug denk aan mijn geweldige reis naar Noorwegen en Zweden, is dat het veel te kort was. Het is zo'n enorm veelzijdig land, zeker wanneer je van winter, winteractiviteiten, gezelligheid, lekker eten en natuur houdt.
Ik kom hier zeker binnenkort weer eens terug en probeer iets meer de tijd te nemen om een gebied echt te leren kennen.
Hieronder heb ik nog even de grootste voordelen van een reis naar de Scandinavian Mountains samengevat.
En wie weet zie ik je wel op de Zweedse pistes.
Groetjes, Olaf.
Voordelen skiën in Scandinavian Mountains
- Direct vlucht vanaf Groningen Airport naar Scandinavian Mountains Airport en gratis parkeren op de luchthaven
- Korte transfer ter plaatse met huurauto, hondensleden en/of sneeuwscooter direct van en naar de luchthaven
- Goede sneeuwcondities en sneeuwzekerheid
- Kindvriendelijk, kleine kindvriendelijke gebieden
- Veel pistes zijn verlicht i.v.m. de korte dagen in de winter
- Veelal eigen chalets
- Ski in en ski out bijna overal
- Goed eten
- Mogelijkheid tot winter activiteiten: langlaufen, sneeuwschoen wandelen, husky safari’s, sneeuwscootertochten.