De grootste vooroordelen over wintersport in Canada en Amerika
11 maart 2020
Te duur, te ver, te moeilijk? Er zijn nogal wat vooroordelen over skiën in Canada en Amerika. Zonde, want daardoor kies je misschien minder snel voor een skivakantie aan de andere kant van de oceaan. Terwijl het juist zo’n geweldige ervaring kan zijn!
Wij delen de meest gehoorde vooroordelen met je en vertellen je hoe het echt zit.
1. Een wintersportvakantie in Canada of Amerika is duur
Dit is misschien wel het meest hardnekkige vooroordeel van dit lijstje. Veel mensen denken dat skiën in Canada en Amerika heel duur is. Het zal je misschien verbazen dat dit best wel meevalt. Zeker nu de (Canadese) dollar een gunstige koers heeft.
Allereerst zijn de kosten voor het verblijf in Noord-Amerika een stuk lager dan wanneer je in Europa op wintersport zou gaan. Zeker als je vroeg boekt kun je vaak hoge kortingen krijgen op je hotel. Bij de Fairmont-keten met luxe 5-sterren hotels kun je als je vroeg boekt wel kortingen tot 60% vinden. Ook fijn: de Nederlandse voorjaarsvakantie valt veel vroeger dan de Canadese en Amerikaanse spring break. In Canada en Amerika is het tijdens de voorjaarsvakantie dus geen hoogseizoen. Dat zie je terug in de prijzen.
Daarnaast hoor je vaak dat de skipassen in Canada en Amerika veel duurder zijn dan in Europa. De basisprijs van skipassen ligt in Noord-Amerika inderdaad hoger. Als je er vroeg bij bent kun je echter vaak gebruik maken van mooie aanbiedingen. Kortingen van 70% of acties waarbij je 2 skipassen voor de prijs van 1 krijgt zijn niet ongewoon. Dat soort acties vind je in Europa dan weer nauwelijks.
Ook je vliegreis hoeft niet veel te kosten. Zeker als je gebruik kunt maken van een actie, zoals de Wereldweken van KLM of de Sneeuwzekerdeals van Wintersport Canada Amerika.
Een reis naar Jasper boek je bij Wintersport Canada Amerika bijvoorbeeld al vanaf €999,- per persoon. Die prijs is inclusief een rechtstreekse retourvlucht (incl. bagage), 7 nachten in een fijn hotel, transfers en een 6-daagse skipas.
2. De reis duurt veel langer dan naar de Alpen
Nog zo’n veelvoorkomend vooroordeel. Tuurlijk is het een eindje vliegen naar de andere kant van de oceaan, maar heel lang hoeft je reis niet te duren. Bijvoorbeeld als je een rechtstreekse vlucht neemt naar Calgary, Vancouver of Salt Lake City. Als je ‘s ochtends vertrekt, zou je ‘s middags al op de piste kunnen staan (lees hier hoe je dat voor elkaar krijgt). Uiteindelijk ben je waarschijnlijk niet eens zoveel langer onderweg dan bij een autorit naar de Alpen.
3. Canada en Amerika zijn bestemmingen voor gevorderde skiërs
Dit vooroordeel kunnen we direct ontkrachten. Het tegenovergestelde is waar! Door de goede sneeuwcondities is skiën in Noord-Amerika juist heel geschikt voor beginners. De sneeuw is droger en lichter, waardoor je veel makkelijker bochten kunt maken. Met een beetje geluk tref je zelfs champagne-poedersneeuw. Deze heerlijk luchtige sneeuw biedt een waar skigenot voor skiërs van elk niveau!
4. Het is erg druk op de pistes in Canada en Amerika
Ook dit is zeker niet waar. De skigebieden in Noord-Amerika zijn juist veel rustiger. Je komt soms zelfs uren niemand tegen op de piste. De skigebieden in Noord-Amerika zijn weidser en de pistes breder. Je wordt er dus veel minder snel van je sokken geskied, zoals dat in de Alpen soms wel het geval is in drukke periodes.
5. Er zijn geen rode pistes in Noord-Amerika
Dit vooroordeel klopt deels. Er zijn in Noord-Amerika inderdaad geen rode pistes, maar dat komt doordat ze daar werken met een ander kleursysteem. Wat we in Europa een rode piste noemen, noemen ze in Canada en Amerika een zwarte piste. Onze zwarte piste heet daar dan weer dubbelzwart (double black diamond). De rode piste bestaat dus zeker wel, hij heet alleen anders.
Het systeem in Noord-Amerika verschilt op meer manieren van die van ons. Zo wordt het pisteniveau over het algemeen consequenter aangegeven. Je ziet er bijvoorbeeld ook borden met 2 kleuren, zodat je weet dat er een paar moeilijkere stukken tussen zitten.
Ook fijn: vaak lopen moeilijke en makkelijke pistes in Noord-Amerika vlak naast elkaar op dezelfde helling. Zo kun je samen tochten maken, ook als de niveaus binnen de groep van elkaar verschillen. Je begint en eindigt op dezelfde plek, maar neemt alleen af en toe een andere afslag.
6. Het winterseizoen is anders of kouder dan in Europa
Het winterseizoen is in Noord-Amerika inderdaad iets anders dan in Europa. Het winterseizoen loopt wel gelijk qua kalender, maar vooral in Canada is het wel kouder dan in de Alpen. Als je jezelf daar goed op kleedt hoeft dat zeker geen probleem te zijn. Het fijnste ski je in Noord-Amerika na de jaarwisseling. Vanaf eind januari heb je namelijk meer kans op champagnepoeder en is het een tikje warmer.
7. De après-ski in Amerika en Canada is minder gezellig
Après-ski is in Canada en Amerika heel anders dan in Europa. De typische hela-hola-sfeer uit Oostenrijk kom je er bijvoorbeeld niet tegen. Ook zijn de bars over het algemeen niet onderaan de pistes te vinden, maar moet je daarvoor naar het dorp. Je zult in een bar dus niet snel mensen in hun skikleding tegenkomen. Maar dit betekent zeker niet dat er geen gezellige après-ski te vinden is in Canada en Amerika. Hij is anders, maar de Apré (zoals ze hem daar noemen) is hier zeker ook heel leuk! In het dorp vind je allerlei sfeervolle cafés, restaurants en clubs. Vrijwel overal is het publiek heel gevarieerd en dat zorgt voor een fijne sfeer. Iedereen is welkom.
Heb je inmiddels een beter beeld bij skiën in Canada en Amerika? Hopelijk ben je nu net zo enthousiast als wij! Binnenkort een toffe reis maken? Wintersport Canada Amerika stelt jouw ultieme reis samen, helemaal op maat.